OSTEOPOROZA- RĂSPUNSURI ȘI CURIOZITĂȚI


După cum poate știți, sunt în anul 5 la medicină, ceea ce vine la pachet cu stagii pe toate specializările si un cumul mare de informații. M-am gândit că ar fi o idee bună să împărtășesc pe blog aspecte diverse, succint, în cadrul călătoriei prin stagiile acestea.
Anterior, am terminat stagiul de reumatologie (actual fac endocrinologie la Parhon). Așa că iau  agenda lângă mine (pentru că am un rezumat cu ce aș vrea să vă prezint), o cană de cafea (până la 6 seara n-am băut niciuna) și acum că am soldații lângă mine putem începe. 😋 Nu voi face un articol plin de detalii, ci subliniez esența printr-o definiție și curiozități.

Ce e OSTEOPOROZA și cum se manifestă? 
Osteoporoza poate fi definită prin scăderea densității minerale osoase și alterarea microarhitecturii osului. Practic, este incriminat un dezechilibru între formarea osoasă și resorbția osoasă așa că putem spune că osul e cumva mai fragil și supus FRACTURILOR. De aceea, principala manifestare clinică este chiar FRACTURA. 


CURIOZITĂȚI:

  • peste 30% FEMEILE POSTMENOPAUZĂ au osteoporoză
  • la femei în premenopauză, de pe la 35 de ani → PIERDERE masă osoasă. Bărbații sunt safe până la 50 de ani
  • poate fi: idiopatică, secundară, genetică
  • cea secundară depinde de METABOLISMUL VITAMINEI D și al CALCIULUI
  • există foarte puține surse alimentare de vitamina D! → se găsește în gălbenușul de ou, ulei de pește, pește oceanic
  • formarea vitaminei D scade cu vârsta; o veste proastă e că și factorul de protecție solară blochează complet sinteza (formarea) vitaminei D (chiar și factorul de protecție 8 blochează sinteza 100%)
  • printre factorii de risc medicamentoși sunt glucocorticoizii și IPP
  • sedentarismul, alcoolul și fumatul sunt alți factori de risc importanți
  • la nivelul țesutului adipos adică la nivelul grăsimii se formează ESTROGENI, hormoni feminini care protejează oasele. Ce putem concluziona? Exact, cu cât femeia în vârstă e mai slabă, cu atât are un risc mai mare, iar cu cât e mai plinuță, cu atât are un risc mai mic de a face osteoporoză (o vom prescurta OP), DAR are un risc mai mare de ARTROZĂ, deci cum o fi mai bine?
  • OP se evaluează și diagnostichează prin radiografie doar dacă există semne precum fracturi de fragilitate, tasări vertebrale; riscul de fractură se poate vedea prin FRAX doar dacă pacienții n-au luat tratament încă - algoritm la dezvoltarea căruia a participat un medic român; DXA se face pentru a obține densitatea minerală osoasă
  • tratamentul presupune suplimentarea cu calciu și vitamina D
  • Bifosfonații se folosesc frecvent în tratament; atenție: se absorb foarte prost, așa că se administrează dimineața pe stomacul gol + un pahar mare de apă + pacientul nu trebuie să se întindă, altfel pot apărea MARI probleme la ESOFAG. 
Sper să vă faceți o idee de ansamblu despre această patologie și să vă avertizați bunicii să nu se mai urce pe scară să culeagă fructe. Adică să nu se mai expună riscului de a cădea, căci prin căzătură are osteoporoza cale de manifestare, prin căzătură apar fracturi urâte la vârstnici care pot fi evitate.

0 comments