WHAT THE HEALTH- documentarul care m-a marcat recent


Hey! Vesperalul de sâmbătă vine pe blog cu noutăți despre... mâncare! În plin moment istoric, hai să abordăm și alte subiecte. Dacă stăm în casă și mâncăm tot felul de snackuri, există posibilitatea ca la final de izolare să nu mai încăpem pe ușă. 😅

Ai mâncat carne procesată (mușchiuleț, salam, crenvuști, șuncă presată etc) toată viața- seara, la prânz și dimineața? Ei bine, documentarul vizionat pe Netflix „WHAT THE HEALTH” ne aduce o mare atenționare. Știți că e și serialul cu pandemia pe care nu l-am văzut, dar s-a concretizat până la urmă se pare... Așa că merită atenție și ideile din WHAT THE HEALTH, pentru a ne crește calitatea vieții cât mai repede. Depinde de noi cum le filtrăm, ce extragem și ce nu. Mie cu siguranță mi-a răspuns la niște întrebări.

  • Cauza diabetului e zahărul?
Ei bine, documentarul ne spune că nu. Și-s documentați medicii care explică, vă asigur. → Cauza diabetului e o dietă bazată pe CARNE, acumulându-se grăsime și odată cu asta crește rezistența la insulină. Adică zahărul, glucoza din sânge nu mai poate fi controlată și crește glicemia, rezultând DIABET.

  • Afectează diabetul durata de viață a unui copil?
Dacă un copil face diabet, scade durata de viață cu 19 ani.

  • Cum influențează carnea vasele de sânge?
Prin inflamația imediată și ateroscleroză. Odată ingerată, carnea vine la pachet cu nenumărate TOXINE și se produce inflamație IMEDIAT în organism. E vorba de daune în doar câteva minute de când ai mâncat. Arterele devin rigide, ateroscleroza e favorizată și ce înseamnă asta? Risc de infarct, AVC, boli cardiovasculare. Să mai vorbim de riscul de cancer? Extra fact: dacă un om cu cancer de prostată mănâncă pui fără raționament, crește riscul să progreseze cancerul de prostată deja existent de 4 ORI.

  • Ouăle ce impact au asupra dietei? 
M-a speriat cel din documentar care a afirmat că un ou e la fel de nociv precum 5 țigări. Alte mențiuni de luat în seamă? Da- colesterol, dezechilibru hormonal, sânge vâscos.

  • Dăm vina pe genetică pentru bolile noastre?
Predispozitie genetică- nu înseamnă că boala se va manifesta. Totul depinde de dietă, de stilul de viață, de factorii de mediu și toate variabilele epigenetice. Așa că NU, nu dăm vina pe genetică- de cele mai multe ori.

  • Peștele e mai bun?
Depinde. De exemplu, somonul mult lăudat depinde de unde vine. Carnea lui poate fi plină de mercur, grăsimi și colesterol, pesticide, erbicide (valabil pentru toți peștii). Să nu uităm de antibiotice. Și peștii fac infecții, stau unul lângă altul... ok mă opresc aici. Rămân la depinde.

  • Laptele cu ce face rău?
Îmi amintesc că mai demult, un medic mi-a zis să nu mai beau lapte după vârsta de 19 ani. O fi știut el ceva.
Am reținut ceva interesant: legătura dintre produsele lactate și bolile autoimune (de ex: scleroza multiplă, diabetul de tip 1). Plus că laptele e ca un hormon sexual fluid- dezechilibru. Mai mult, ei demitizează legătura lapte- protecția oaselor. Studiile au demonstrat că nu e absolut nicio legătură. Altă veste neplăcută se îndreaptă spre femeile ce au avut cancer mamar- laptele crește riscul de deces cu 49%.

  • Brânza dă dependență?
Da. Brânza are cazeină - se formează cazomorfină - păcălește creierul- dă dependență.

În documentar prezintă și poveștile unor sportivi de performanță care își iau proteinele din plante și-s mult mai energici și productivi, dar asta trebuie să vedeți voi înșivă, căci cuvintele mele nu știu cât impact ar avea. Și în general, sunt multe aspecte pe care nu le-am menționat, pentru a vă invita să vizionați documentarul și să vă formați singuri o opinie. Pe mine m-a lăsat mască. De-acum înainte e vorba de schimbare și acțiune, iar contextul actual mondial e chiar propice. Ar merge să gătiți ceva super bun și sănătos aproape în fiecare zi, nu? 💓


0 comments